opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piori
    Ambiente
    • 2010
    • 116

Bartass, szukałem czegoś w tym samym rozmiarze, co Ty i wczoraj zdecydowałem się na P7 Cinturato, konkretnie stąd http://allegro.pl/show_item.php?item=4120043394
    Znalazłem test, w którym są wszystkie modele, które brałem pod uwagę http://www.reifentrends.de/sommerrei...ahrt-2013.html
    Szukałem czegoś w miarę wytrzymałego ze względu na styl jazdy i duże roczne przebiegi (a chwalone wszędzie bluresponsy pod tym względem podobno cienkie są). Wiem, że micheliny są wytrzymałe (teraz jeszcze dojeżdżam swoje stare), ale w kilku testach słabo wyszły na mokrym no i są trochę droższe.
    Generalnie ciężki temat z tymi oponami - wszędzie pełno marketingowego bełkotu, wszystkie testy ustawiane, opinie ludzi to wiadomo - każdy chwali to co kupił albo ma porównanie tylko do swoich poprzednich opon, które są już łyse i mają 10 lat...

Komentarz

• Bartass
      Ambiente
      • 2014
      • 136

Nabyłęm też P7 Cinturato, ale z Oponeo

Komentarz

• Radis
        Drive
        • 2007
        • 51

a ja zakupiłem Bridgestone Turanza T001 w rozmiarze 205/55/16. Poprzednio na O1 jeździłem na ER300, zobaczymy jak się mają do nich T001 .
        Opony zakupiłem u kolegi gracza.
        Była Octavia I FL 1.9 TDI ASV Elegance
        Jest Octavia II FL Kombi 1.9 TDI BXE Elegance 138 KM & 332 NM by TUNE-UP

Komentarz

• kemotd
          Classic
          • 2011
          • 21

mój pierwszy zakup letnich do mojej skody.
          cenowo i wedle opinii zastanawiam się nad Uniroyal RainExpert 196/65/15 H
          Czy ktoś miał doświadczenia z nimi ?

Komentarz

• roko
            Classic
            • 2012
            • 39

Nie dość, że deszczówka (miękka guma, wysoki i mocno ponacinany bieżnik) to jeszcze w baloniastym rozmiarze - nie wróżę dobrej przyczepności na zakrętach. Jeśli lubisz spokojną i wygodną jazdę z bardzo dobrym tłumieniem nierówności to będą super. Do mocniejszego wchodzenia w ciasne łuki się nie nadają.

Komentarz

• kemotd
              Classic
              • 2011
              • 21

lepsza ta Dunlop SP SPORT BLURESPONSE 195/65 R15 od uniroyal rainexpert ?
              jeżdze raczej spokojnie bez szaleństw w zakretach

Komentarz

• roko
                Classic
                • 2012
                • 39

Czy lepsza to zależy. Te Dunlopy to fajne gumy, super wypadają w testach, praktycznie bez wad, ale - wystarczy spojrzeć na ich bieżnik i widać, że to opona tylko i wyłącznie na asfalt. Na Rainexpert nawet złapie cię śnieg to jako tako pojedziesz, na Dunlopach to nawet z miejsca nie ruszysz.

Komentarz

• kemotd
                  Classic
                  • 2011
                  • 21

bylem dziś u wulkanizatora i odradzał mi Dunlopy Bluresponse a polecał pirelli cinturato p1 w cenie 235 pln. w necie można kupić dunlopy za około 820 komplet, tyle ze produkowane w polsce. pytanie czy w rozmiarze 195/65/15 sa robione w niemczech i czy posłuchac wulkanizatora co do tych pirelli ?

Komentarz

• Bartass
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 136

Dzisiaj testowałem te Pirelli p7. Jestem bardzo zadowolony. Jeżeli ktoś się zastanawia, zdecydowanie polecam!

Komentarz

• PieTrzaK
                      L&K
                      • 2009
                      • 1323
                      • Octavia I (1U2)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez roko
                      Na Rainexpert nawet złapie cię śnieg to jako tako pojedziesz, na Dunlopach to nawet z miejsca nie ruszysz.
                      Nieprawda, 1 poranek ze śniegiem na BluResponsach przejechałem, lekki podjazd był jak Everest, ale jakoś się udało podjechać/ruszyć/zahamować :wink:

Ale zimówka toto nie jest.

Komentarz

• kemotd
                        Classic
                        • 2011
                        • 21

Zamieszczone przez Bartass
                        Dzisiaj testowałem te Pirelli p7. Jestem bardzo zadowolony. Jeżeli ktoś się zastanawia, zdecydowanie polecam!
                        a czym one się różnią od p1 ? chyba jednak kupie na necie dunlopy blueresponse i tyle.

Komentarz

• ovi
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 105

Zamieszczone przez roko
                          Czy lepsza to zależy. Te Dunlopy to fajne gumy, super wypadają w testach, praktycznie bez wad, ale - wystarczy spojrzeć na ich bieżnik i widać, że to opona tylko i wyłącznie na asfalt. Na Rainexpert nawet złapie cię śnieg to jako tako pojedziesz, na Dunlopach to nawet z miejsca nie ruszysz.
                          Potwierdzam. Dunlopy rewelka. Podobno Dunlopy RT są rewelacyjne do bardziej usportowionych samochodów. Trzymają się jak przyklejone. Dla zainteresowanych to na profilu Dunlopa na FB można w aplikacji zarejestrować zakup i otrzymać za free grę Need For Speed.

Gdybym nie kupił rok temu Goodyearów to bym pewnie brał te Bluresponse.

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

kemotd Każdy oponiarz poleca to, co ma, lub to z czego ma większy biznes.
                            To trochę tak, jakbyś przy wyborze opon chciał sie kierować testami ADAC.
                            Kieruj się opiniami użytkowników, nie sprzedawców.
                            ...I z czystym sumieniem olej skrajne opinie - zarówno te negatywne i te superpozytywne.

roko zapewne całą zeszłą zimę próbował ruszyć na Dunlopach z miejsca i nie dał rady...
                            ...A ja powiem tak - od początku listopada do połowy marca jeżdzę na zimówkach.
                            Tu, gdzie mieszkam, śnieg latem nie pada.

Komentarz

• bobolino
                              Rider
                              • 2010
                              • 392

Zamieszczone przez Bartass
                              Gdzie testowałeś? Na torze, na parkingu? Mógłbyś napisać coś więcej? Jakieś spostrzeżenia, czy na trasę, czy na miasto? Bardzo twarde? Itd... ?

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 14 21:15 ]
                              Zamieszczone przez PieTrzaK
                              Nieprawda, 1 poranek ze śniegiem na BluResponsach przejechałem, lekki podjazd był jak Everest, ale jakoś się udało podjechać/ruszyć/zahamować

Ale zimówka toto nie jest.
                              No to jak to jest? Jeden podjedzie, a drugi nie?
                              Kabaret, kurcze, kabaret!

Komentarz

• voytek
                                Rider
                                • 2010
                                • 480
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ktoś ma jakieś doświadczenia z Michelin Primacy 3 ? Super wypadły w ostatnim teście AŚ.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Voit
                                  Z mojego doświadczenia tzn. moja opinia o konktetnej oponie kontra opinie użytkowników, wynika, że to najgłupsza rzecz jaką można się kierować ;-)

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 14 22:21 ]
                                  Zamieszczone przez voytek
                                  Ktoś ma jakieś doświadczenia z Michelin Primacy 3 ? Super wypadły w ostatnim teście AŚ.
                                  Nie mam żadnych ale to na 100% bardzo dobre opony :-D

[ Dodano: Pon 21 Kwi, 14 22:24 ]
                                  Zamieszczone przez kemotd
                                  lepsza ta Dunlop SP SPORT BLURESPONSE 195/65 R15 od uniroyal rainexpert ?
                                  jeżdze raczej spokojnie bez szaleństw w zakretach
                                  Spokojnie możesz brać tańsze z tej pary.
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Voit
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 816

Zamieszczone przez szkoda
                                    Zamieszczone przez Voit
                                    Z mojego doświadczenia tzn. moja opinia o konktetnej oponie kontra opinie użytkowników, wynika, że to najgłupsza rzecz jaką można się kierować ;-)

(...)
                                    ...A moje opinie o konkretnych oponach są raczej zbieżne z opiniami większości użytkowników takich opon. Oczywiście, te opinie w jakiś sposób trzeba wyważyć...
                                    Natomiast z doświadczenia wiem, że sprzedawcy najbardziej zależy na sprzedaży tego, na czym zarabia najwięcej.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Voit
                                      Natomiast z doświadczenia wiem, że sprzedawcy najbardziej zależy na sprzedaży tego, na czym zarabia najwięcej.
                                      oczywista rzecz

co do tych opinii, to bardzo zalezy kto jeździ jakim samochodem, z jakich opon się przesiada i wreszcie jak jeździ...
                                      strasznie w ten sposób umoczyłem na uniroyalach i jeszcze kiedyś falkenach

moja opinia najczęściej pokrywa się z tym nieuczciwym, skorumpowanym ADAC'em

ale też wiadomo, że jak się kupi opony Conti, Michelin, GY, Pirelli, to zawsze będzie ok i nie ma co się chrzanić, schody zaczynają się jak chce się kupic cos niezłego w "dobrej cenie"
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Ja zrobiłem teraz pierwsze 500 km na vredestein ultrac sessanta w różnych warunkach i jestem poki co bardzo zadowolony

Komentarz

• witachu
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1319

z racji tego ze mnie równiez czeka kupno opon letnich przeglądam ten watek i wasze zdanie na temat róznych opon, i pozostawiłem sobie do wyboru nastepujące opony:

1. Nokian Line - widziałem na tu na forum ze miała pozytywną opinie, również na oponeo ma dobre opinie, oraz dobrą cene. z tą marką miałem doczynienia w zimowych oponach i nie mam do nich zastrzezeń.
                                          2. Uniroyal RAin Sport 3 - równiez widziałem ze ktos ma na forum i sobie chwalił, ze dobra na mokrym, jak zachowuje sie na suchej nawierzchni?
                                          3. Dunlop Bluresponse - j.w. sporo dobrego i tutaj widziałem zachwalane
                                          4. Continental Premium contact 2 i 5 - czym róznią sie te dwa modele? oprócz ceny? z conti jestem zadowolony miałem na letnich jako csc 2 były fajne dobrze sie kleiły ale głosne i spore opory toczenia miałem wrazenie.
                                          5. Dunlop sp MAxx RT

rozmiar opon jaki potrzebuje 205/55 16 w indeksie V. chciałbym aby oponki dobrze sie sprawowaly na suchej oraz na mokrej nawierzchni, oraz były ciche, róznice w cenie kompletu ~200 zł jest do zaakceptowania ale tez zeby nie przepłacac bez sensu. po wstepnej selekcji z tych co wymieniłem najbardziej skłaniam sie do: 1, 3, 2, 5, 4

co myślicie? prosze o porady znawców oraz użytkowników jakie maja wrazenia i czy nie załują zakupu konkretnych opon, jesli nie to co sobie chwalą w oponach a jesli tak co na jakie by teraz zmienili.
                                          OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                          (znajdź również na fb)

Komentarz

• olderoc
                                            Classic
                                            • 2014
                                            • 1

Hej,

Jestem nowy na forum, więc cześć wszystkim.

Czytam temat i jestem bardziej skołowany niż na początku.

Czy ktoś może mi doradzić dobre letnie opony do standardowej jazdy rodzinnej, czasem po mieście czasem, wyjazdy na weekend ?

Zimówki mam w rozmiarze 195/65/R15 potrzebuje samych opon do założenia, na zwykłe 5 śrubowe felgi.

Możecie coś doradzić jednocześnie z przechowalnia na Woli w Warszawie.

Dzięki za wszelką pomoc.

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

Zamieszczone przez witachu
                                              z racji tego ze mnie równiez czeka kupno opon letnich przeglądam ten watek i wasze zdanie na temat róznych opon, i pozostawiłem sobie do wyboru nastepujące opony:

1. Nokian Line - widziałem na tu na forum ze miała pozytywną opinie, również na oponeo ma dobre opinie, oraz dobrą cene. z tą marką miałem doczynienia w zimowych oponach i nie mam do nich zastrzezeń.
                                              2. Uniroyal RAin Sport 3 - równiez widziałem ze ktos ma na forum i sobie chwalił, ze dobra na mokrym, jak zachowuje sie na suchej nawierzchni?
                                              4. Continental Premium contact 2 i 5 - czym róznią sie te dwa modele? oprócz ceny? z conti jestem zadowolony miałem na letnich jako csc 2 były fajne dobrze sie kleiły ale głosne i spore opory toczenia miałem wrazenie.
                                              5. Dunlop sp MAxx RT

rozmiar opon jaki potrzebuje 205/55 16 w indeksie V. chciałbym aby oponki dobrze sie sprawowaly na suchej oraz na mokrej nawierzchni, oraz były ciche, róznice w cenie kompletu ~200 zł jest do zaakceptowania ale tez zeby nie przepłacac bez sensu. po wstepnej selekcji z tych co wymieniłem najbardziej skłaniam sie do: 1, 3, 2, 5, 4

co myślicie? prosze o porady znawców oraz użytkowników jakie maja wrazenia i czy nie załują zakupu konkretnych opon, jesli nie to co sobie chwalą w oponach a jesli tak co na jakie by teraz zmienili.
                                              taki feedback mam z innego forum co sie udzielam o RS3

ja mam RS3 pewnie z miesiąc, ładnie kleją na mokrym i ogólnie zaskoczyły mnie, bo są komfortowe , ale co ja mogę się wypowiedzieć - gokart i jazda po mieście

Komentarz

• bzyq_74
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3467
                                                • Volkswagen
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez witachu
                                                ....
                                                rozmiar opon jaki potrzebuje 205/55 16 w indeksie V.
                                                Użytkuję od roku dokładnie w takim rozmiarze / 91V - zrobiłem na nich 20 tys. i są ok suche/mokre. 50/50 miasto/trasa jazda spokojna czasem dynamiczniej
                                                Poprzednio miałem CSC 2 i nie widzę różnicy.
                                                MARCIN
                                                Mój szkodnik

Komentarz

• misza_zabrze
                                                  L&K
                                                  • 2013
                                                  • 1371
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BLR 2.0 FSI 150 KM

Witam ja zakupilem Goodyeary Efficient Grip Performance. Nie wiem jak jezdza bo jeszcze nie zakladalem. Czekam jeszzcze na 2 sztuki (wstyd sie przyznac ale jeszcze smigam na zimowkach )

Pierwsze wrazenia po pierwszej dostawie (bez zakladania) to takie, ze na bokach sa tak miekkie ze jakby sie postarac to mozna je palcem przebic. Pewnie sie nie da ale takie robia wrazenie. Co do jazdy tak jak pisalem wczesniej, jak tylko zaloze to dam znac. No chyba ze ktos juz testowal i wypowie sie w tym temacie .
                                                  Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
                                                  Obecnie -> Seicento 900+LPG
                                                  Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
                                                  Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• witachu
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1319

dzięki panowie za odzew mysle własnie o tych Nokianach i o Dunlopkach, te dwie conti które wskazałem wydają mi sie troche przesadzone z ceną w stosunku do tych co wymieniłem a paramtery mam wrażenie zblizone, chyba ze nie to mnie poprawcie jesli sie myle

[ Dodano: Czw 24 Kwi, 14 08:22 ]
                                                    bzyq_74, a jak z glosnością tych opon po tym przebiegu którym nimi zrobiłes? bo ja mialem wrazenie ze CSC2 im bardziej sie zuzywaly tym bardziej hałasowały. jak ocenisz zużycie?

wczoraj poczytałem troche i waham sie miedzy własnie tymi dunlopkami a Uniroyal RS3 :roll: :?:
                                                    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                                    (znajdź również na fb)

Komentarz

Pracuję...